Sezonowość menu umożliwia przygotowanie tego, co w naturze najlepsze. W zależności od pory roku restauracja Natura proponuje menu dopasowane do aktualnej pory roku, które pozwala cieszyć się bogactwem smaków potraw dostępnych tylko przez krótki czas w roku.
Jesienne menu rozgrzewa i syci, obfituje w dojrzałe warzywa i owoce. Jak zawsze w Naturze, wszystkie składniki potrzebne do skomponowania dań, pozyskujemy lokalnie, od miejscowych wytwórców, rolników i hodowców. Tradycyjnie też nasza kuchnia czerpie inspiracje z aktualnych trendów kulinarnych.
Szef kuchni, Szymon Gawryjołek, długo pracował nad propozycjami do nowego, jesiennego menu. Oto efekty jego pracy:
- Przystawka: carpaccio z gęsi, figa, burak, ser regionalny, sos rokitnikowy
Danie wywodzące się z Włoch, w stylu slow food. Podwędzana w naszej wędzarni pierś gęsia, podawana z produktami regionalnymi. Kompozycja bogata w smak.
- Zupa: flaczki z żołądków gęsich, imbir, chili
Tradycyjna polska zupa wywodząca się aż z XIV w. wzbogacona aromatem imbiru i pikantnością chili.
- Drugie danie: comber z sarny, puree z topinamburu, kasztany jadalne, opieńka miodowa, sos figowy
Subtelny smak sarniny dopełniony łagodnymi dodatkami. Całość podkreśla kierunek „leśnej” kompozycji.
- Drugie danie wege: pierogi z ricottą i dynią Autorska kompozycja dania wegetariańskiego.
Delikatność i sezonowość produktów podkreśla charakter potrawy.
- Deser: dekompozycja szarej bezy z konfiturą porzeczkową.
Tradycyjny deser w nowej odsłonie, spełni wszystkie oczekiwania smakoszy słodkości.