Saltic Resort & SPA, Grzybowo
Saltic Resort & SPA, Grzybowo
Regionalne inspiracje restauracji Natura

Regionalne inspiracje restauracji Natura

Anreise 22 Sep 21'
Abreise 23 Sep 21'
Gäste 2 Personen Erwachsene Erwachsene Erwachsene
Hotel Saltic
  1. Warum weit gehen, um sich selbst zu finden
  2. Regionalne inspiracje restauracji Natura
21 Oktober 2020

Naszym menu zabieramy Was w kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim! Razem z nami odwiedzicie najlepszych regionalnych dostawców, poznacie sezonowe produkty, odkryjecie tradycyjne smaki połączone w nowoczesną całość.

Regionalna kuchnia Natury

Inspiracją do tworzenia karty naszej restauracji Natura były spotkania z mieszkańcami Gminy Kołobrzeg, w tym z Kołem Gospodyń Wiejskich z Karcina i Beatą Mieczkowską-Miśtak, promotorką kuchni tego regionu, dziennikarką, pisarką i specjalistką ds. żywienia. Wspólne warsztaty i rozmowy pozwoliły naszemu Szefowi Kuchni Arturowi Maćkowiakowi na przygotowanie wyjątkowych dań, w których tradycja kulinarna, historia produktów i potraw, styka się ze sztuką łączenia elementów w bardzo smaczną całość.

Nad morzem oczywiście rybka

Potrawy z ryb dominowały w jadłospisie naszych przodków zamieszkujących tereny obecnego Pomorza Zachodniego, a kociołek do ich gotowania był przekazywany zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Dlatego w naszych propozycjach kulinarnych chętnie po nie sięgamy, aby pokazać je w nowej, bardziej nowoczesnej odsłonie.

Dawniej zamieszkałe przez nas tereny były mocno zalesione lub pokrywały je obszary bagienne. Regulacja rzek, budowanie wałów, osuszanie podtapianych podczas wiosennych powodzi nizin sprawiło, że na ogromnym obszarze powstały tereny łąk przybrzeżnych, a wraz z nimi tereny możliwe do zagospodarowania. Zaczęto wypasać gęsi, owce i krowy. Rozliczne ziarna traw okazały się być przydatne i masowo wykorzystywane w kuchni. Powstawały piece chlebowe gdzie można było wypiekać chleby.

Sezonowe przysmaki w naszej kuchni

Jesienne i zimowe menu mieszkańców naszych ziem było sezonowe, tak jak dziś wzbogacane dziczyzną, grzybami i owocami leśnymi. Szczególnymi względami darzono mięso jelenia, bażanta, rydze i prawdziwki, czarny bez, rokitnik, jarzębinę, które wykorzystywano w kuchni. Kiedy na zewnątrz panował mrok i było zimno, dania miały sycić i rozgrzewać. Z owoców robiono nalewki, syropy, wina i konfitury. Z tego względu przy każdym domostwie sadzono rośliny dające owoce i wykorzystywano je w kuchni. Mięso i grzyby pieczono, suszono, konserwowano tak, aby mogły cieszyć podniebienia do wiosny.

Nasza współczesna kuchnia jest równie interesująca jak ta dawna. Coraz częściej  „wraca do korzeni” i sezonowości, którą kierowali się ludzie żyjący na tych ziemiach przed nami. Nasz Szef kuchni korzysta ze starych regionalnych receptur, które są dla niego źródłem inspiracji. Kupuje dobre produkty lokalnie i przyrządzają swoje potrawy z użyciem nowoczesnych urządzeń i technologii. Dzięki temu możemy poczuć smak historii w zdrowym, regionalnym i pysznym wydaniu.

Smacznego!

mobile nav bg
Landkarte sehen

Um Dienste auf höchstem Niveau bereitzustellen, verwendet die Website Cookies, die im Browser gespeichert werden. Detaillierte Informationen zum Verwendungszweck und zur Möglichkeit, Cookie-Einstellungen zu ändern, befinden sich in den Datenschutzbestimmungen. Wenn Sie auf ALLE AKZEPTIEREN klicken, stimmen Sie der Verwendung von Technologien wie Cookies und der Verarbeitung Ihrer im Internet gesammelten persönlichen Daten wie IP-Adressen und Cookie-IDs durch [Saltic spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, ul. RYMANOWSKA 4, 02-916, WARSZAWA] für Marketingzwecke zu (einschließlich automatisches Anpassen der Werbung an Ihre Interessen und die Vermessung deren Effektivität). Sie können die Cookie-Einstellungen in den Einstellungen ändern.

Datenschutzeinstellungen verwalten
Cookies, die erforderlich sind, damit die Website funktioniert

Cookies, die für den Betrieb der auf der Website verfügbaren Dienste erforderlich sind, und das Durchsuchen von Angeboten, das Vornehmen von Reservierungen und das Unterstützen von Sicherheitsmechanismen ermöglichen, unter anderem: Benutzerauthentifizierung und Erkennung von Missbrauch.

Analytische Cookies

Cookies, die das Sammeln von Informationen über die Art und Weise ermöglichen, wie der Benutzer die Website nutzt, um ihre Funktionsweise zu optimieren und sie an die Erwartungen des Benutzers anzupassen.

Marketing-Cookies

Cookies, mit denen der Benutzer Marketinginhalte anzeigen kann, die auf seine Vorlieben zugeschnitten sind, und welche die Versendung von Benachrichtigungen über Marketingangebote, die seinen Interessen entsprechen, ermöglichen, einschließlich Informationen zu Produkten und Dienstleistungen des Website-Administrators und Dritter.

Ihre Einstellungen wurden noch nicht gespeichert