Saltic Resort & SPA, Grzybowo
Saltic Resort & SPA, Grzybowo
Regionalne inspiracje restauracji Natura

Regionalne inspiracje restauracji Natura

Przyjazd 22 wrz 21'
Wyjazd 23 wrz 21'
Goście 2 Osoby dorosłe osoba dorosła
Hotel Saltic
  1. Zamień urlop w niezapomniane przeżycie
  2. Aktualności
  3. Regionalne inspiracje restauracji Natura
21 października 2020

Naszym menu zabieramy Was w kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim! Razem z nami odwiedzicie najlepszych regionalnych dostawców, poznacie sezonowe produkty, odkryjecie tradycyjne smaki połączone w nowoczesną całość.

Regionalna kuchnia Natury

Inspiracją do tworzenia karty naszej restauracji Natura były spotkania z mieszkańcami Gminy Kołobrzeg, w tym z Kołem Gospodyń Wiejskich z Karcina i Beatą Mieczkowską-Miśtak, promotorką kuchni tego regionu, dziennikarką, pisarką i specjalistką ds. żywienia. Wspólne warsztaty i rozmowy pozwoliły naszemu Szefowi Kuchni Arturowi Maćkowiakowi na przygotowanie wyjątkowych dań, w których tradycja kulinarna, historia produktów i potraw, styka się ze sztuką łączenia elementów w bardzo smaczną całość.

Nad morzem oczywiście rybka

Potrawy z ryb dominowały w jadłospisie naszych przodków zamieszkujących tereny obecnego Pomorza Zachodniego, a kociołek do ich gotowania był przekazywany zgodnie z kolejnością dziedziczenia. Dlatego w naszych propozycjach kulinarnych chętnie po nie sięgamy, aby pokazać je w nowej, bardziej nowoczesnej odsłonie.

Dawniej zamieszkałe przez nas tereny były mocno zalesione lub pokrywały je obszary bagienne. Regulacja rzek, budowanie wałów, osuszanie podtapianych podczas wiosennych powodzi nizin sprawiło, że na ogromnym obszarze powstały tereny łąk przybrzeżnych, a wraz z nimi tereny możliwe do zagospodarowania. Zaczęto wypasać gęsi, owce i krowy. Rozliczne ziarna traw okazały się być przydatne i masowo wykorzystywane w kuchni. Powstawały piece chlebowe gdzie można było wypiekać chleby.

Sezonowe przysmaki w naszej kuchni

Jesienne i zimowe menu mieszkańców naszych ziem było sezonowe, tak jak dziś wzbogacane dziczyzną, grzybami i owocami leśnymi. Szczególnymi względami darzono mięso jelenia, bażanta, rydze i prawdziwki, czarny bez, rokitnik, jarzębinę, które wykorzystywano w kuchni. Kiedy na zewnątrz panował mrok i było zimno, dania miały sycić i rozgrzewać. Z owoców robiono nalewki, syropy, wina i konfitury. Z tego względu przy każdym domostwie sadzono rośliny dające owoce i wykorzystywano je w kuchni. Mięso i grzyby pieczono, suszono, konserwowano tak, aby mogły cieszyć podniebienia do wiosny.

Nasza współczesna kuchnia jest równie interesująca jak ta dawna. Coraz częściej  „wraca do korzeni” i sezonowości, którą kierowali się ludzie żyjący na tych ziemiach przed nami. Nasz Szef kuchni korzysta ze starych regionalnych receptur, które są dla niego źródłem inspiracji. Kupuje dobre produkty lokalnie i przyrządzają swoje potrawy z użyciem nowoczesnych urządzeń i technologii. Dzięki temu możemy poczuć smak historii w zdrowym, regionalnym i pysznym wydaniu.

Smacznego!

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Saltic spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, ul. RYMANOWSKA 4, 02-916, WARSZAWA Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane